Mérföldkő

avagy amilyen az Adjon Isten!, olyan a Fogadj Isten! 

Szokásos gyanútlan szombat délutáni Facebook-barangolásom során lettem figyelmes Grőber Attila nyílt levelére a Csókai Óvoda állítólagos bezárásával vagy értékesítésével kapcsolatosan.

Grőber sokszor késztetett már mosolygásra hihetetlen csúsztatásaival, félremagyarázásaival és képzettársításaival (ld. Riposzt Nr 1), de amit most olvastam, azt kénytelen vagyok a helyi politikai kommunikációtörténet egyik legsötétebb mérföldköveként értelmezni, amivel sikerült az általa is sokat bírált helyi Jobbik, bocsánat, inkább Orbán Imre és Süle Zsolt szintjére, vagy az alá süllyedni. (Nem akarnám megsérteni a Jobbikot, hogy csupán e két prominens vezetőjével tenném egyenlővé a pártot és szimpatizánsait!)

Történt tehát, hogy egy olyan ügyben, amelyről képviselő úr bevallottan nem rendelkezik információval (idézet:” Sajnos sem képviselőként, sem pápaiként nem rendelkezem információval…”), meg sem győződve annak igazságtartalmáról, ahelyett, hogy hivatalos vagy nem hivatalos fórumokon rákérdezett volna a városvezetésnél, minden további nélkül „sunyi”, „az éjszaka leple alatt” tevékenykedő politikusoknak titulálja a városvezetést.

Közszereplőként sok mindent el kell viselnie az embernek, de azért ezt már tényleg kikérem magamnak!

Először is soha senki semmilyen hivatalos fórumon nem beszélt a Csókai Óvoda bezárásáról vagy eladásáról. Az óvoda ügye egy sokadik és ezért egyáltalán nem kiérlelt, homályosan körvonalazott ötletként merült fel két, város által fenntartott szervezet hosszú távú kilátásaira és hatékony működ(tet)ésére vonatkozóan. Ennyi.

Nem világos mellékesen az sem, hogy ki érezte magát felhatalmazva arra, hogy egy ilyen ügyben bármilyen formában is tájékoztasson bárkit is esetleges változásokról. 
Én személy szerint a szülőket sem értem: miért nem a fenntartót keresik meg kérdéseikkel, aggályaikkal? Többször felajánlottuk, hogy bármilyen fórumra szívesen elmegyünk és elbeszélgetünk bármiről, ahogy tettük ezt a különböző lakossági konzultációk vagy intézménybejárások/-látogatások során is. Minek kell nulla információval rendelkező képviselőkhöz rohangálni, akik aztán csak arra képesek, hogy hisztériát keltsenek politikai haszonszerzés és a város vezetésének lejáratása céljából?!

Grőber „előzetes egyeztetést” emleget, „kényes ügyek” „inkorrekt” intézését, a nyilvánosság kizárását, a vita elkerülését, az érintettek véleményének figyelmen kívül hagyását…

Miről is? Egy nem létező ügyről?!

Pápának van városvezetése, aki teszi a dolgát és majd egyeztet az ellenzékkel olyan ügyekben, amelyekben azt jónak látja! És egyeztet majd az érintettekkel és ügyfelekkel, tájékoztatja őket, ha kell, vitát nyit velük és kikéri véleményüket a jogszabályokban leírtaknak megfelelően olyan ügyekben, ami az érintettekre és az ügyfelekre tartozik, és nem az MSZP helyi vezetőjére, vagy akár az egész helyi MSZP-re, vagy a teljes ellenzékre.

Addig is azt tanácsolom Grőber Attilának, hogy járjon utána a híreknek, mielőtt bárkit is sározni próbál, ne városi legendák alapján véleményt alkotva hebrencs módon essen neki politikai ellenfeleinek!

Egyúttal elvárom, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen a városvezetéstől a leírtakért és a pápaiaktól a tájékozatlanságon alapuló szándékos félrevezetési kísérletért!

E nélkül biztosan nem élhetünk egy „jobb, haladóbb és barátságosabb városban”!