Sokan voltak, jól szórakoztak – Nagy sikert aratott a 12. Aegon Játszótéri Nap

Közösségi sport és főzőcskézés, változatos színpadi műsorok, felhőtlen hangulat sok-sok résztvevővel – a jól bevált, sikeres recept mentén haladva ezúttal is tartalmas, szórakoztató kikapcsolódással szolgált az Aegon Játszótéri Nap az egykori Kilián György lakótelep szívében a szombati nap folyamán.
A korábbi Kilián-lakótelep városrészi napja pörköltfőző-versennyel, illetve labdarúgó- és streetball-mérkőzésekkel vette kezdetét a délelőtti órákban. Kísérőprogramként többek között ugrálóvár, kalandhajó és kézműves foglalkozások várták a gyerekeket, valamint lehetőség nyílt sétakocsikázásra, pónilovaglásra is. Unger Tamás alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, igyekeztek olyan programot összeállítani, amelyre mindenki szívesen ellátogat. A rendezvény látogatottságát nézve elmondható: a szervezők elképzelései ezúttal is maradéktalanul beváltak.
A focikupán a diákok mezőnyében a Munkácsy Mihály általános iskola csapata szerezte meg az első helyet, mögöttük a házigazda lakótelep gárdája, illetve a Weöres-iskola fiataljai végeztek. A felnőttek között az Aegon Biztosító csapata emelhette magasba a győztesnek járó serleget, második lett a Kilián DSE, míg a harmadik helyen a Polgármesteri Hivatal együttese végzett. A streetball-versenyen fantázianéven indultak a résztvevők, a két diákcsapat közül a Tökmindegy nevű formáció jobbnak bizonyult a Barcelonánál. A felnőttek mezőnyében első lett a Mindenki Béla, második a Tökmindegy, harmadik pedig a Lordok.
A kora délutáni eredményhirdetésen kihirdették a jótékonysági főzőverseny végeredményét is, ebben a műfajban a Weöres-iskola sportcsapata érdemelte ki az első helyet. A második hely a Máltai Szeretetszolgálat Pápai Támogató Szolgálatáé lett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete állhatott fel. Unger Tamás bejelentéséből megtudtuk, a főzőversenyen rekordbevétel, csaknem 150 ezer forint gyűlt össze a Máltai Szeretetszolgálat Pápai Támogató Szolgálatának javára. Az alpolgármester megjegyezte, a támogatás mellett az is céljuk volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a karitatív szervezet munkájára.
– A régióvezetésünk úgy döntött, hogy a jótékonysági főzőverseny bevételét a fogyatékkal élőket ellátó pápai támogató szolgálat céljaira fordítja – nyilatkozta Pintér-Papp Eszter, a Máltai Szeretetszolgálat Pápai Támogató Szolgálatának vezetője. – 2006 decembere óta működik Pápán a támogató szolgálatunk, ami egy fogyatékosokat otthonaikban gondozó, illetve számukra szállító szolgálatot működtető intézmény. Megalakulásunktól kezdve folyamatosan működünk állandóan emelkedő ellátotti létszámmal – fűzte hozzá. Pintér-Papp Eszter elmondta, jelenleg közel 50 ellátottjuk van, és mindenki számára ingyenesen biztosítják az ellátást.
Plegányi Csaba, a főzőversenyen győztes csapat képviseletében elárulta, egy speciális sertéspörköltet főztek, amit igyekeztek dél-dunántúli jelleggel elkészíteni. A tálalásnál ügyeltek arra, hogy a galuskával, a tejföllel, a túróval, a reszelt sajttal, valamint a füstölt szalonnából kinyert zsiradékkal tovább fokozzák az ízeket. Plegányi Csaba megfogalmazása szerint a siker titka az étel fűszerezésében rejlett.
A délután folyamán a rendezvénysátorban fellépett a Sindő Népzenekar, a Mihályházi Asszonykórus és a Rezeda néptánccsoport. A szép számban egybegyűltek tapsolhattak a Weöres-iskola és Szivárvány Óvoda műsorának, továbbá a méltán népszerű The Swing Sistersnek. A Pegazus Színház a Koffermesék című előadásával szórakoztatta a közönséget, a nap sztárvendége pedig Nagy Sándor színművész, énekes volt.
– A városrészi napoknak általában az a szerepük, hogy a körzetben élőknek legyen idejük közösen eltölteni egy napot. Azért fontos ez, mert ennek a környezetnek az élhetősége elsősorban önökön múlik. Azon, hogy a hétköznapokban mennyire értik meg egymást, mennyire tudnak segíteni egymásnak. Aztán van egy kisebbik része is, ez az önkormányzaté, a közösen elköltött pénznek a felelőssége. Ezen a környéken olyan képviselő dolgozik, akinél ez az úgynevezett kisebbik rész is – ami persze nekünk jókora munkát jelent – nagyon jó kezekben van – fogalmazott a rendezvény esti köszöntőjében dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere. Ezt követően Unger Tamás gyors közvélemény-kutatást tartott a rendezvénysátorban, ahol a jelenlévők egyhangúan nyilvánították ki: nagyon jól sikerült a 12. Aegon Játszótéri Nap.
– Ebben a körzetben egy régóta együtt élő, összetartó közösség lakik, melynek tagjai képesek egy emberként odaállni a hasznos kezdeményezések, a nemes célok mellé – hangsúlyozta hírportálunknak az alpolgármester, aki kérdésünkre örömmel sorolta a városrészben az elmúlt időszakban megvalósított fejlesztéseket. Ezek közé tartozik egyebek mellett a járdaépítés, a közvilágítás bővítése, továbbá a még jelenleg is épülő Vízmű utcai forgalomlassító, amit gyalogátkelőhellyel és járdaszakasszal is kombinálnak. – A következő hetekben több olyan támogatási szerződést is alá fogunk írni önkormányzati részről, aminek köszönhetően több mint 60 millió forint értékben valósul majd meg felújítás a lakótelepen a panelprogram keretein belül – tekintett előre Unger Tamás.
Az egykori Kilián György lakótelep városrészi napjának eseményekben gazdag programja a Főnix zenekar koncertjével zárult.

(Forrás: www.papa-ma.hu)