Semmelweis-napi rendezvény a kórházban

Az egészségügy minden területének dolgozói, képviselői gyűltek össze ma délután a Gróf Esterházy Kórház, az Egészségügyi Alapellátási Intézet és a Pápa környéki háziorvosi szolgálat közös ünnepségére, melyet a Semmelweis-nap alkalmából tartottak a kórházban. Semmelweis Ignác, az „anyák megmentőjeként” ismert magyar orvos 1818. július 1-jén született, s tiszteletére hazánkban ekkor tartják az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepét. Ő volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. Semmelweis nagyságát tehát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, s az általa kidolgozott prevenció adta: rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést vizsgált nőbetegeiknek. Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során süket fülekre talált. Az általa megfogalmazott elvek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel.

A Semmelweis-napon dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. A főigazgató üdvözölte azt az együttműködést, amely a mai nappal testesült meg az egészségügy dolgozói között, hiszen e rendezvényen nemcsak orvosok, ápolók, kórházi asszisztensek, hanem mentősök, háziorvosok, védőnők és az egészségügy szinte minden területének munkatársai jelen voltak. Dr. Vörös Ibolya köszönetét fejezte ki a kórház dolgozóinak, valamint az egészségügy és a szociális szféra munkatársainak áldozatos munkájáért.

Dr. Burcsi Elemér, az Egészségügyi Alapellátási Intézet orvos-igazgatója szintén örömét fejezte ki a közös ünneplés kapcsán, emellett az Alapellátási Intézet munkatársai nevében köszönetet mondott a kórház szakorvosainak, ápolóinak, asszisztenseinek az alapellátásban dolgozók támogatásáért és a főigazgatónak a háziorvosok továbbképzéséében nyújtott segítségért.

Unger Tamás a rendezvényen azt hangsúlyozta, a városvezetés és az egészségügyben dolgozók közös érdeke, hogy a betegek ellátása megfelelő szakértelem és feltételrendszer mellett történjen, ezek összessége növeli a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát. Az alpolgármester köszönetet mondott a szakmában dolgozók lelkiismeretes munkájáért, hivatástudatáért.
- Az önök folyamatos helytállása és kitartása nélkül az egészségügyi ellátórendszer csupán egy üres, alkalmatlan, rideg rendszer lenne. Önök töltik meg kitartó munkával és önök azok, akik óriási erőfeszítést tesznek a betegek gyógyulása érdekében – fogalmazott a városvezető.

A programon dr. Dancs Ferenc főorvos emlékezett meg az elismert magyar orvosról, Semmelweis Ignácról, majd pályájának személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. Dancs Ferenc beszédében végül egy óceánjáróhoz hasonlította a magyar egészségügyet, melyen együtt utazik a személyzet és az utasok, vagyis az orvosok és a betegek. A főorvos hangsúlyozta, meglehet sok a potyautas a hajó fedélzetén, de az érték vitathatatlan: hogy mindenkit elvisz, mindenki kap ellátást.
- Egy óceánjáró hajót sem lehet egyik pillanatról a másikra megfordítani. Nem szabad kapkodni, ne legyünk türelmetlenek. Én örülök annak, hogy ez a hajó most jó irányba közlekedik – jelentette ki Dancs Ferenc.

Rendszerint a Semmelweis-napi rendezvényen adják át a kiváló szakmai munkát végző dolgozóknak járó elismeréseket, kinevezéseket. Az alapellátásban dolgozók körében dicséretben részesült Rédling Andrásné és Nyőgér Erzsébet védőnők.
Főigazgatói dicséretben részesültek azok a dolgozók, akik az elmúlt évek során kiemelkedő tevékenységet folytattak a gyógyítás, a betegápolás és a betegellátás területén, köztük Sághi Istvánné, Németh Emília, Kakukné Albert Erzsébet, Szalay Erika, Gödri László, Csillagné Bóna Mónika, Politzer Tamásné, Horváth Attila, Mészárosné Baki Mária, Pánczél Sándorné, Nagyné Farkasdy Gabriella, Süle Gábor, Szalai Tiborné, Takácsné Szabó Katalin, Horváthné Szűr Szilvia, Horváth Tamásné, Takács Péterné, Kiszlingerné Szecsődi Teréz, dr. Lesó Ibolya és Puli Attila.

Idén a Semmelweis-nap alkalmából főorvosi kinevezést kapott dr. Kiss Julianna. A szakember 1993-1997-ig a belgyógyászati osztályon dolgozott, ezalatt 1998-ban belgyógyászati szakképesítést szerzett. 2004-ben endokrinológiából sikeres szakvizsgát tett, azóta az endokrinológiai-diabetológiai szakrendelés szakorvosa, de emellett részt vesz a belgyógyászati szakrendelés tevékenységében is. A diabetológiai minősítést is megszerezte 2006-ban. Dr. Kiss Julianna munkáját nagyfokú szakmai igényesség jellemzi, folyamatosan önképzéssel fejleszti tudását. Szakmai ismereteit személyes konzultációk keretében rendszeresen megosztja az intézményben, illetve a területen dolgozó kollégáival.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelét Kiss Zoltánné, a sebészeti osztály ápolónője kapta.

A rendezvényen zenés-dalos összeállítással közreműködött a Főnix együttes zenész-házorvosa és a Pápán és környékén tevékenykedő védőnők.

(Forrás: www.papa-ma.hu)