Elkészült 10 városi fejlesztés tanulmányterve

Elérhető annak a 10 projektnek a tanulmányterve, melyek a város korábban megfogalmazott fejlesztési célú projektjei között szerepelnek. Az év első felében Pápa Város Önkormányzata több mint 70 olyan pontot határozott meg a városban, melyek esetében fejlesztésre, beavatkozásra van szükség. Ezen fejlesztések megvalósítására 10 esetben a tanulmánytervek elkészítését tűzték ki célul. A terveket, amelyek a részletes építési tervek megvalósításának alapjául szolgálhatnak, ma délután mutatta be az alpolgármester.

A tanulmánytervek elkészítésére azért is szükség volt, mert egyes projektek hosszas engedélyeztetési, közbeszerzési eljárást igényelnek, ezenkívül a tervek alapul szolgálhatnak a város Területi Operatív Programhoz kapcsolódó 40 fejlesztési projektjéhez, ugyanis a pályázatokat várhatóan legkésőbb jövő tavasszal kiírják. A beavatkozási pontokon végrehajtandó fejlesztések mind a több éve fennálló, mind az aktuális problémákat kívánja orvosolni – tudtuk meg Unger Tamástól.

Az egyik legnagyobb volumenű beavatkozás az Igal lakótelep közlekedésének rendezése. A meglévő utakat rekonstruálnák, a járdák és a szegélyek pedig térkő burkolatot kapnának. A terv szerint a parkolók és a járdák mentén növelnék a zöld felületeket is a területen – foglalta össze az alpolgármester.

Hasonlóan nagyobb projekt lesz a Deák Ferenc utca rendezése, ezt egyébként a Belvárosi Akcióterületi Terv is tartalmazza, melyet már korábban elfogadott a képviselő-testület. Ez esetben is több elképzelés számításba jöhet: egyik javaslat szerint a maihoz hasonlóan a parkolók szabályos kialakítása mellett megtörténne a terület rendezése. A másik két terv szerint a Deák Ferenc utca egyfajta közösségi térként működne, a mozi épülete előtt elhelyezett padokkal, zöldfelülettel, akár utcai játékokkal – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ugyancsak problémát okoz a Szent István út és a Téglagyári út kereszteződésében kialakuló forgalomtorlódás. A tanulmányterv a kereszteződésben egy körforgalom kiépítését irányozza elő. A projektben gyalogátkelőhelyek kialakítását is megfogalmazták.

Régóta fennálló problémát orvosolna a Meggyes köz kiépítése. A terv az utca burkolatának kialakítását célozza meg, emellett megvalósulna a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése is.

További tanulmánytervek készültek a forgalomlassító sziget kiépítésére a Külső-Veszprémi úton, az Igal lakótelepnél, a Juhar utca-Nagysallói utca kereszteződésénél buszmegállóval kombinált körforgalom kialakítására, a Bocsor utcai kerékpárút megépítésére, az Erkel Ferenc utcai gyalogátkelőhely kialakítására, a Fáy Lakótelepi Óvoda előtt, a Mézeskalács utcában parkolók kiépítésére és a borsosgyőri orvosi rendelő felújítására.