Átadták az Erzsébetvárosi Óvodát

Az ovisok kedves, zenés műsorával kezdődött szombaton 11 órakor az Erzsébetvárosi Óvoda átadó ünnepsége. Pál Béla, a felújítást támogató Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében gratulált a pápaiaknak, külön kiemelte azt a célratörő, közös munkát, amit a fejlesztési források megszerzése érdekében a város különböző pártállású politikusai végeznek.Dr. Kovács Zoltán polgármester felidézte az óvoda történetét, s helyesnek nevezte azt az önkormányzati döntést, aminek következtében az egykori textilgyár felszámolásának megkezdése után a város megvásárolta az óvodát. A több, mint 70 éves épületre azonban már nagyon ráfért a felújítás,  az elmúlt hónapok során körülbelül 75 millió forintot költöttek rá. Az épület a mai, 21. századi követelményeknek is megfelel, napkollektorok segítségével fogják például a meleg vizet előállítani. Végül megköszönte a szülők kitartó türelmét, várakozását és ajándékul egy készségfejlesztő és egyensúly terápiás eszközt adott át az óvoda vezetőjének, Petri Lászlónénak.
Ezt követően Venczel Csaba és Unger Tamás képviselők átadták a múlt hétvégén, az Erzsébetváros 110 éves fennállása alkalmából szervezett pörköltfőző verseny bevételét, 80 000 Ft-ot, hogy abból még további játékokat tudjon vásárolni az intézmény.
Az intézmény átadása előtt még a történelmi egyházak képviselői is megáldották a felújított épületet, majd Csákvári Judit, a Városi Óvodák intézményvezetője, dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő és Pál Béla, Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke közösen átvágták a nemzeti színű szalagot.

- Sószoba, melegítőkonyha, mosókonyha, mozgássérült WC, irodák és vizesblokkok kerültek kialakításra. A tetőszerkezet és a padozat is teljesen megújult. Megépült a tornaszoba és az udvarunk is megszépült - mondta el  boldogan a vezető óvónő, Petri Lászlóné

Kőszegi Mónika, szülő:
- Három éve járunk az óvodába. Már nagyon ráfért a felújítás, úgy gondolom, most nagyon szép lett. Öröm lesz ide hozni a kisfiamat. Jó, hogy kialakítottak egy logopédus szobát, mert nekünk is szükségünk van erre. Az óvónőkkel is elégedett vagyok.

Kolisznicsenkó Richárd:
Nagyon szépen megcsinálták a bácsik az ovinkat. Örülök az új parkettának és a játékoknak, ezek tetszenek a legjobban. Szeretem az óvó néniket is.

Forrás: www.papa-ma.hu


Ismét megújult egy óvoda Pápán

A nyár elején három óvoda felújítása kezdődött meg a  városban közel 142 millió forintos európai uniós támogatással. Ezek közül a Csókai óvodát szeptemberben, az Erzsébetvárosi óvodát pedig az elmúlt szombaton adták át.

A Pápa Városi Óvodák infrastrukturális fejlesztése című pályázat keretén belül teljesen megújult és alapterületében is bővült óvoda átadásán Pál Béla, a Középdunántúli Regionáli Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, örömmel jött Pápára, hiszen egy újabb fejlesztést adhat át, mellyel a város gazdagodik. Pál Béla beszédében szólt arról, hogy a város remekül kihasználja a pályázati lehetőségeket. Utalt a városközpont megújítására beadott és nyertes pályázatra, a Munkácsy Mihály Általános Iskola felújítására, útfelújításokra és a Gróf úti kerékpárút megépítésére. Végül elmondta, ezek a sikerek nagyban annak köszönhetők, hogy a város különböző pártállású politikusai ezekben az ügyekben együtt, egyetértve dolgoztak.

A kivitelező Szanyépszer Kft. nevében Rabi István adta át az épületet dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselőnek, aki néhány mondatban felidézte az óvoda és a környék történetét. Mint mondta, a textilgyár egykori tulajdonosa jónéhány közösségi épületet is épített - köztük a „textiles kultúrházat" és az óvodát is. Amikor 1991 májusában a textilgyár felszámolása megkezdődött, ezen épületek további sorsa megkérdőjeleződött. Az önkormányzat akkor úgy döntött, hogy az óvoda és az egykori munkásszálló épületét megvásárolja annak érdekében, hogy ennek a térségnek megmaradhasson az óvodája. Dr. Kovács Zoltán elmondta, a mostani felújítás során mintegy 75 millió forintot költöttek az épületre, s a munkálatok nyomán egy korszerű, kibővült épületet vehetnek birtokba a gyerekek és az intézmény dolgozói. A polgámester mgköszönte a Közép-dunántúl Regionális Fejlesztési Tanács támogatását és a szülők és gyermekek felújítás ideje alatti türelmét.

Az ünnepélyes átadáson Unger Tamás és Venczel Csaba, a környék önkormányzati képvislői ajándékot adtak át az óvodásoknak. A közelmúltban megrendezett erzsébetvárosi rendezvényen összegyűlt közel 80 ezer forintot, melyből az intézmény dolgozói játékokat vesznek majd az apróságok számára.

Miután a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet és átadták a felújítás során kiemelkedő munkát végő dolgozók okleveleit, az ünnepségen megjelentek megtekintették a megújult épületet.